Voorwoord


VLIEGWIEL VAN GEMEENSCHAPSKRACHT

Hoe overheid en inwoners elkaar kunnen versterken

Welkom in dit magazine! Met enthousiasme presenteren wij de eerste resultaten van Vliegwiel van gemeenschapskracht. Een project dat draait om de optimale samenwerking tussen overheid en inwoners bij het werken aan de opgaven in onze provincie. Met dit magazine nemen wij u mee door fase 1. Op die manier kunnen we de kennis die we in bijna twee jaar hebben vergaard, met u delen.

‘Maak gebruik van de kennis en daadkracht in dorpen en wijken’

Rob van Muilekom, gedeputeerde Gezonde Leefomgeving

Gemeenschapskracht is niets nieuws. Daadkrachtige inwoners die initiatieven willen verwezenlijken in hun directe omgeving en dat ook voor elkaar krijgen, zijn er altijd al geweest. Maar het kan nog beter. Op een manier die meer past bij de huidige tijd, waarin we veel meer omgevingsgericht te werk gaan.

Maar hoe vinden deze bewonersinitiatieven makkelijker en sneller hun weg binnen de overheid? Hoe zorgen we ervoor dat initiatieven beter worden gezien, gehoord én ingezet? Want één ding is heel duidelijk geworden: lokale initiatieven zijn een bron van kennis en daadkracht waar we als provincie graag van profiteren.

Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, gewoon beginnen, uitproberen en mislukkingen zien als leermomenten op weg naar succes: eigenschappen die dit project kenmerken. Onder leiding van Stichting Omzien naar Elkaar hebben we fase 1 nu afgerond. Niet met een punt maar met een komma. Want dit is pas het begin, vanaf hier gaan we door om met de uitkomsten van het Vliegwielproject het samenwerken met bewonersinitiatieven verder vorm te geven.

Vier bewonersinitiatieven die als pilotprojecten werden gekozen, staan in dit magazine in de schijnwerpers. Net als Jitske Tiemersma en Carola Berkelaar, de twee drijvende krachten achter Vliegwiel van gemeenschapskracht. Zij nemen u mee in het hoe en waarom van het project. De praktische aanpak hebben we aan de hand van een tijdlijn uiteengezet. Rob van Muilekom, gedeputeerde Gezonde Leefomgeving, deelt tot slot de belangrijkste lessen uit het eindrapport.

Wilt u in gesprek over dit project? Dan horen wij het graag via de contactpagina.

We wensen u allereerst veel inspiratie en leesplezier!

Lees verder over de kansen van gemeenschapskracht