VIER PILOTPROJECTEN DIE VLEUGELS HEBBEN GEKREGEN

De zoektocht naar pilotprojecten bewijst dat er aan gemeenschapskracht in de provincie Utrecht geen gebrek is. Uit meer dan honderd bewonersinitiatieven zijn uiteindelijk vier plannen geselecteerd. Kijk mee wat expeditie Vliegwiel van gemeenschapskracht de samenleving brengt.

1. Voedselschuur Eiland van Schalkwijk


Lokaal produceren en consumeren zoveel mogelijk stimuleren

Anne Hollander en Elly Hollander hebben een eigen moestuin met een flinke oogst. En ze zijn lang niet de enigen in de omgeving met een overschot aan groente en fruit. Zo ontstaat het idee voor de Voedselschuur Eiland van Schalkwijk. In de Voedselschuur verkoopt Anne groente, fruit, melk en eieren. Ook langs de weg kun je terecht bij diverse kraampjes waar eigen oogst wordt verkocht. De Voedselschuur wil mensen stimuleren om minder naar de supermarkt te gaan. Stap op de fiets en ga naar de boer of de landwinkel, is Anne’s boodschap. Tegelijkertijd is het doel van de Voedselschuur om mensen zelf groente te laten verbouwen. Er worden zaden en ervaringen gedeeld. Daardoor zorgt de Voedselschuur van Eiland van Schalkwijk ook voor meer sociale cohesie. Vliegwiel van gemeenschapskracht heeft de Voedselschuur een flinke boost gegeven. Dankzij de expeditie breidt het netwerk zich steeds verder uit. Bovendien weet Anne nu ook waar ze terecht kan met vragen over dit project of nieuwe initiatieven op lokaal niveau.

Samen wonen in Achterveld


Jong en oud wonen samen en zorgen voor elkaar

Er is in Achterveld een intergenerationele woondroom ontstaan. Een plek waar jong en oud, mensen met en zonder hulpvraag samenwonen. De mensen die in dit nog te bouwen project komen te wonen, hebben de intentie om elkaar te helpen in het dagelijks leven. Samen een kopje koffie drinken, de kliko voor elkaar buiten zetten of gewoon een luisterend oor bieden aan de oudere buurvrouw die vaak alleen is. In de video zien we Inge van Nimwegen, een van de initiatiefnemers. Ze gaat langs de deuren om de behoefte voor deze nieuwe woonvorm te peilen. De inwoners zijn enthousiast, net als wethouders en burgemeester. Dat het project werd uitgekozen als pilot voor Vliegwiel van gemeenschapskracht geeft een enorme boost. De adviseur die ze via het vliegwielproject kregen toegewezen, hielp om een grof plan verder uit te werken en de weg te wijzen bij de gemeente. Daarnaast konden de initiatiefnemers gebruik maken van een onderzoeksbureau dat het project verder op weg heeft geholpen. Dankzij de expeditie is het project in een sneltreinvaart beland. Dat was zonder deze ondersteuning waarschijnlijk niet zo goed en snel gelukt.

Zonnecollectief Lopikerwaard


Agrariërs helpen om zo veel mogelijk energie op te wekken op daken

Agrariërs in Lopikerwaard hebben waardevolle daken. Ze bieden een schat aan ruimte voor het opwekken van duurzame energie. Veel agrariërs zijn bereid om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Maar in de praktijk lopen ze soms tegen praktische bezwaren aan om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Duurzaam Lopikerwaard heeft een project opgestart om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken via deze daken. Ze helpen de agrariërs om hun daken hiervoor geschikt te maken. Elke agrariër heeft zo zijn eigen ‘dakproblemen’, weet Dick Nederend. Bij de een ligt er nog asbest op en in een ander geval is het dak bouwkundig niet in orde. Ook de infrastructuur laat soms te wensen over. Vliegwiel van gemeenschapskracht heeft ervoor gezorgd dat Zonnecollectief Lopikerwaard aandacht en ondersteuning krijgt van de provincie Utrecht. “Ga met een agrariër om tafel zitten, achterhaal waarom een dak nog niet vol ligt en neem de obstakels weg’, is het advies van Dick. ‘Als we de krachten bundelen en maatwerk organiseren, is veel meer mogelijk dan je denkt.”

Gelukkig & Vitaal Werkhoven, Bunnik en Odijk


Dankzij Gelukkig & Vitaal weten mensen elkaar te vinden

Gelukkig & Vitaal is een netwerk van kleinschalige vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die actief zijn in de kernen Werkhoven, Bunnik en Odijk. Alles staat in het teken van de zorgzaamheid voor elkaar. Burgers nemen allerlei initiatieven die ervoor zorgen dat mensen veilig thuis kunnen zijn en contact hebben met elkaar. Dankzij Gelukkig & Vitaal weten mensen elkaar te vinden. Bij sportclubs en in buurthuizen bijvoorbeeld, waar ze samen een gezellig kopje koffie kunnen drinken. Dat netwerk mag wat Marc Roosenboom betreft nog verder versterkt en uitgebreid worden. Het was dan ook een enorme opsteker toen Gelukkig & Vitaal werd uitgekozen als pilotproject voor Vliegwiel van gemeenschapskracht. Het heeft het netwerk geholpen om beter samen te werken met partners en de relatie met de gemeente te versterken. Gelukkig & Vitaal is geen project met een kop en een staart. Het is een beweging, in gang gezet om steeds meer vanuit de gemeenschap samen te werken. Gemeenschapskracht staat in de kinderschoenen, en kan volgens het netwerk in de toekomst steeds meer betekenen voor de samenleving.

Lees verder over de tijdlijn